• Compania de evaluare “Univers-Imobil” | mun. Chișinau, str. Alecu Russo, 7/1, of.1
Your search results

Încă două bănci au redus termenul de rambursare al creditului în cadrul programului „Prima Casă” de la 25 la 7 ani

Posted by UI on 27.09.2020
| 0

Mobiasbanca – OTP Group și Eximbank au redus termenul de rambursare al creditului în cadrul programului guvernamental „Prima Casă” de la 25 la 7 ani.

Potrivit agenției INFOTAG, în total, la program participă cinci bănci comerciale din R. Moldova. În prezent, doar Moldindconbank (MICB) și Victoriabank acordă împrumuturi pe un termen de 25 de ani pentru acest tip de finanțare. Moldova Agroindbank (MAIB) încă anul trecut a redus termenul maxim de rambursare a creditului „Prima Casă” până la 7 ani.

Potrivit unor informații din cercurile bancare, micșorarea termenului este cauzată, în primul rând, de faptul că împrumuturile ipotecare ale băncilor comerciale sunt mai scumpe și, prin urmare, instituțiilor financiare le este mai profitabil să finanțeze produsele proprii. 

Potrivit informaţiilor publicate pe site-urile băncilor participante, rata dobânzii în cadrul programului „Prima Casă” constituie în medie pe sistemul bancar 6%, în timp ce dobânda anuală efectivă (DAE) variază de la valoarea minimă de 6,43% la cea maximă de 6,75%. La sfârşitul anului 2019, indicele mediu DAE a fost de 7,3%.
În special, indicatorul DAE la Eximbank constiuie 6,43%. DAE la creditele acordate de Moldindconbank constituie 6,5%, iar de Victoriabank – 6,54%. MAIB oferă credite cu o dobândă anuală efectivă de 6,55%. Indicatorul DAE la Mobiasbanca este de 6,75%.

La sfârşitul anului 2019, băncile comerciale au acordat credite în cadrul programului guvernamental „Prima Casă” în următoarele condiţii: DAE la creditele acordate de MAIB şi MICB a fost de 7,3%, la Victoriabank – 7,34%, la Mobiasbanca – 7,35% şi la Eximbank – 7,37%.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor la 21 septembrie, prin intermediul programului guvernamental „Prima Casă” au fost procurate până în prezent 4,9 mii locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,49 mlrd. lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,24 mlrd. lei.

Suprafața medie a locuințelor procurate prin intermediul Programului este de 60,18 metri pătrați. Valoarea medie a locuințelor procurate este de 598,46 mii lei. Din numărul total de locuințe procurate, 4626 sunt amplasate în zonele urbane, iar 316 – în zonele rurale. 4539 locuințe procurate sunt apartamente, iar 403 – case de locuit individuale.

Suma compensațiilor acordate din bugetul de stat pentru acoperirea parțială a cheltuielilor pe care le suportă beneficiarii pentru achitarea creditului ipotecar în cadrul programului de stat „Prima casă” constituie 22,66 mil. lei.

Sursa: infotag.md

  • Noutăți