click to enable zoom
loading...
We didn't find any results
open map
View Roadmap Satellite Hybrid Terrain My Location Fullscreen Prev Next
Your search results

IPRE: Pentru a cumpăra un apartament în Chișinău, venitul total al familiei trebuie să fie de circa 39 de mii de lei pe lună

Posted by UI on 25.11.2023
0

Așa arată calculele experților de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), efectuate pentru a răspunde la întrebările despre ce salariu ar trebui să primească o persoană pentru a-și permite să cumpere un apartament în Chișinău.

După cum au remarcat experții, în Republica Moldova nu există statistici oficiale privind prețurile la proprietăți, care ar reflecta realitățile pieței. Datele guvernamentale indică valoarea cadastrală a locuințelor, dar aceasta este utilizată pentru calcularea impozitului pe proprietate, precum și pentru evaluarea generală a imobilelor, dar nu reflectă valoarea de piață. În același timp, valoarea locuințelor înregistrate în cadastru, indicată în contractul de vânzare, diferă, de asemenea, de prețul real de vânzare.

Prin urmare, pentru cercetarea de piață, experții au utilizat valoarea solicitată a locuințelor în anunțurile de pe site-ul 999.md. Rezultatele obținute au arătat că prețurile pentru apartamente sunt mai mari decât cele menționate de obicei în spațiul public și decât cele indicate în datele cadastrale. Astfel, prețul de vânzare a apartamentelor în Centrul Chișinăului, potrivit estimărilor experților, este de 1628 euro pe metru pătrat, în Rîșcani – 1444 euro pe metru pătrat, în Buiucani – 1354 euro, în Telecentru – 1325 euro, în Cecani – 1293 euro, în Botanica – 1269 euro pe metru pătrat.

Experții au calculat valoarea mediană a apartamentului și au stabilit că pentru a cumpăra un apartament fără renovare ar putea fi nevoie de circa 900 de mii de lei, iar cu renovare – 1,7 milioane de lei, iar în varianta „albă” – 1,3 milioane de lei. Presupunând că aportul propriu al cumpărătorilor este de circa 20% din valoarea locuinței, suma solicitată pentru creditul ipotecar ar fi de peste 720 mii de lei – fără reparație, peste 1,37 milioane de lei – cu reparație, 1,4 milioane de lei – în varianta „albă”. În consecință, rata lunară a creditului ar fi de 6530, 9525 și, respectiv, 12420 de lei pe lună, iar pentru a obține creditul familia are nevoie de un venit lunar de la 20406 la 38813 lei. În același timp, datele oficiale arată că salariul mediu în Chișinău este de circa 14.500 de lei brut. În consecință, majoritatea locuitorilor capitalei nu-și pot cumpăra un apartament.

Experții au mai declarat că Chișinăul este mai urbanizat din cauza creșterii migrației, ceea ce stimulează, în general, o cerere mai mare de locuințe. Experții au constatat, de asemenea, o scădere anuală a suprafețelor de locuințe comandate și o scădere a numărului de autorizații pentru construcția de clădiri rezidențiale. Experții estimează că, în ultimii 20 de ani, cetățenii au investit circa 4 miliarde de euro în imobiliare în Chișinău. Aceste investiții nu au fost însă susținute de investiții publice în extinderea rețelei de transport, a infrastructurii de comunicații, de agrement și divertisment, dezvoltarea sistemului de sănătate și a celui de educație.

În același timp, în pofida numeroaselor moratorii de construcție, Chișinăul încă nu dispune de o politică de utilizare a terenurilor și de sinergii între investitorii publici și privați. // 24.11.2023 – InfoMarket.

Compare Listings