Your search results

Principalele avantaje ale programului social Prima Casă

Posted by UI on 25.04.2018
| 0

Cel puţin două mii de familii care anterior nu-şi permiteau să acceseze un credit ipotecar au acum acces la piaţa imobiliară datorită Programului Prima Casă.

Potrivit unei analize, publicate de portalul infoalert.md, acest program are mai multe avantaje faţă de creditele ipotecare standard, chiar dacă este criticat, relatează Prime.md. 

După ce au fost examinate ofertele statului şi cea a băncilor s-a ajuns la concluzia că prin Programul Prima Casa, lansat de Guvern, se poate economisi timp şi bani.

În primul rând, împrumutul acordat de Prima Casă este mai mare decât în cazul unui credit standard. De exemplu, pentru un apartament care costă 700 de mii de lei, prin acest program se oferă un credit de 630 de mii de lei, mai mare cu 35 de mii de lei faţă de un împrumut obişnuit.

De asemenea, prima rată în cazul unui credit ipotecar standard este de 210 mii de lei sau de 30 la sută din valoarea împrumutului. În schimb, în cazul celor oferite de Prima casă, prima rată este de trei ori mai mică.

Diferenţe există şi atunci când ne referim la termenul de rambursare: 25 de ani în cazul Programului Prima Casă şi între 10 şi 20 de ani în cazul unui credit standard. Un alt avantaj al Programului Prima casă este şi mărimea gajului. Statul garantează jumătate din valoarea acestuia. Cei care iau un credit imobiliar în afara programului, trebuie să depună un gaj care depăşeşte minim 30 la sută din valoarea creditului. 

Programul Prima Casă a devenit funcţional din 26 martie.

  • Noutăți