Your search results

Programul PRIMA CASĂ, lansat oficial. Acesta este unul accesibil și vine în ajutorul tinerilor

Posted by UI on 22.03.2018
| 0

Moment aşteptat de tinerii din ţară care vor să-şi cumpere o locuinţă în credit. Programul de stat Prima Casă a fost lansat astăzi oficial, aşa că, deja de săptămâna viitoare, doritorii îşi vor putea depune dosarele la bănci. Persoanele eligibile vor plăti iniţial 10 la sută din valoarea imobilului, adică de trei ori mai puţin decât în cazul creditelore ipotecare obişnuite.

Totuşi, cei care îşi permit, pot achita o primă rată mai mare. Pentru ca aceste împrumuturi să fie şi mai accesibile, reprezentanţii Ministerului Finanţelor au anunţat că taxele de stat şi cele notariale au fost micşorate. 

Autorii proiectului susţin că, în cadrul programului Prima Casă, o locuinţă poate fi cumpărată în credit de toată familia, adică atât doar de soţi, cât şi împreună cu părinţii şi fraţii acestora.

În cazul în care venitul lunar al familiei este de şase mii de lei, beneficiarii vor putea procura un apartament sau o casă în valoare de aproape 400 de mii de lei, achitând prima rată de 10 la sută. Astfel, banca îi va oferi un credit de aproape 360 de mii de lei. Împrumutul va fi restituit timp de 25 de ani, cu o dobândă de 9,03 la sută, iar familia va trebui să-i plătească băncii câte trei mii de lei pe lună.

Familiile care au, însă, un venit lunar de peste opt mii de lei pot să-şi permită o locuinţă de peste jumătate de milion de lei. În acest caz, suma maximă a creditului pe care îl poate lua de la bancă este de 475 de mii de lei.

Guvernul a lansat site-ul oficial primacasa.gov.md., unde oricine poate să calculeze valoarea locuinţei pe care vrea să o cumpere şi mărimea creditului pe care îl poate obţine, în funcţie de venitul pe care îl are. Solicitanţii pot obţine informaţii şi la linia verde.

Specialiştii spun că, datorită acestui program, ratele lunare plătite băncilor vor fi echivalente cu costurile pentru chiria locuinţelor.

„În principiu se reduce povara pe beneficiarul final la maxim deoarece practic ajungem la plata unei locuinţe care este arendată”, a spus directorul interimar ODIMM, Petru Gurgurov.

Multe familii din ţară spun că, până acum, doar visau la o locuinţă proprie, iar acum acest vis poate deveni realitate.

Programul Prima Casă oferă garanţii băncilor din partea statului. Astfel, nu mai este nevoie de gaj pentru contractarea unui împrumut. Autorităţile vor ca un număr cât mai mare de moldoveni cu venituri mici să poată aplica la acest proiect.

„De multe ori s-a vorbit despre faptul că lipsa unei locuinţe îi face pe tineri să îşi caute norocul în ţările străine şi iată că prin acest program venim să adresăm această problemă şi să le acordăm acesată şansă tinerilor”, a menționat ministrul Finanţelor, Octavian Armașu.

Creditele ipotecare vor fi accesibile în trei bănci: Moldindconbank, Victoriabank şi Moldova-Agroindbank. 

„Credem că un astfel de proiect stimulează economia Republicii Moldova prin dezvoltarea pieţei de construcţii”, a zis reprezentantul băncii Bogdan Pleșuvescu.

„Este un proiect care este în beneficiul cetăţeanului. Beneficiarul este familia tânără va putea primi acces mult mai avantajos la creditele ipotecare”, a spus reprezentantul băncii Victor Cibotaru.

„Suntem gata ca o parte din capital să o direcţionăm în acest proiect”, a afirmat reprezentantul băncii Serghei Cebotari.

Programul Prima Casă a fost lansat la iniţiativa premierului Pavel Filip.

„Îmi pare bine că această idee cu care am venit eu încă în anul 2016 a fost preluată şi colegii de la Ministerul de Finanţe au lucrat foarte mult şi au definitivat acest proiect. Au înţeles foarte clar care este direcţia în care vrem să mergem atunci cînd vorbim despre susţinerea familiilor tinere”, a declarat premierul Pavel Filip.

La programul Prima Casă pot aplica toţi moldovenii care au până la 45 de ani, sunt angajați oficial și nu au alte imobile, precum și credite ipotecare. Pentru acest an, în bugetul de stat este prevăzut un fond de garantare a împrumuturilor în valoare de 50 milioane de lei.

Sursa: prime.md

  • Noutăți