Your search results

Termenul de dare în arendă a terenurilor agricole, extins cu doi ani

Posted by UI on 22.12.2017
| 0

Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de modificare a unor acte legislative prin care se extinde, de la trei la cinci ani, perioada de dare în arendă a terenurilor agricole.

Contractele vor fi înregistrate la oficiul cadastral teritorial. La cererea titularului, termenul de dare în arendă a unui bunului imobil poate fi mai mic de cinci ani. În acest caz, contractul se va înregistra la primărie, transmite IPN.

Unul din autorii proiectului de lege, deputatul democrat Ion Balan, a spus în plenul Parlamentului că înregistrarea benevolă la oficiul cadastral teritorial a contractului de arendă încheiat pe un termen de până la cinci ani îl va scuti pe arendaș de obligația de a-l înregistra la primărie.

Deputatul a adăugat că reînregistrarea contractelor de arendă a terenurilor agricole la fiecare trei ani atrage costuri ce țin de înregistrare, necesită timp pentru chemarea la primărie a proprietarilor, ceea ce creează incomodități legate de faptul că mulți dintre aceștia sunt plecați în afara țării. 

De asemenea există cazuri când, la expirarea termenului de trei ani, proprietarii de terenuri reziliază contractele de dare în arendă, iar arendașii care au investit în ameliorarea stării terenurilor agricole rămân păgubiți.

În opinia autorilor proiectului, o asemenea abordare este incorectă și nesănătoasă. Extinderea termenului va asigura garanții și facilități pentru ambele părți.

Sursa: point.md

  • Noutăți